Meest gestelde vragen

Wie zijn de makelaars die adverteren op NL yachts?

De jachtmakelaars die zijn aangesloten bij de NBMS en/of de HISWA-makelaars. Vrijwel elke vestiging heeft een gecertificeerde makelaar in dienst met gedegen kennis van zaken. Meer informatie in ‘over NLyachts en contact’.

Welke garantie geldt voor de geadverteerde jachten?

U koopt een gebruikt jacht van de verkoper/eigenaar. Deze geeft over het algemeen geen garantie.Tussenpersonen als makelaars geven ook geen garantie over het verkochte jacht. Aan de verkoper en of makelaar bekende gebreken dienen te worden gemeld aan de koper en over het algemeen zal de makelaar u aanraden om het jacht voor aanschaf te laten keuren om negatieve verrassingen voorkomen. Er wordt echter geen garantie gegeven.

Wat kan een aankoopmakelaar voor mij doen?

Een aankoopmakelaar kan u begeleiden bij het aankoop-proces. Dat kan een begeleiding van begin tot eind zijn maar ook een gedeeltelijke zoals een taxatie. De basis waarop de aankoopmakelaars werken is enigszins divers. Er zijn enkele aankoopmakelaars aangesloten bij NBMS en of HISWA. U vindt hen hier.

Wie is een geschikte expert voor een aankoopkeuring?

Professionele aankoopexperts vindt u onder HISWA-experts en EMCI-experts.

Wordt de overdracht door een notaris afgehandeld?

Indien het jacht teboekgesteld is in het kadaster wordt de overdacht door een notaris afgewikkeld. Indien het jacht niet teboekgesteld is en als roerend goed wordt verhandeld draagt de makelaar zelf zorg voor de overdacht. De geldstroom loopt in dat geval via zijn stichting derdengelden of volgens een van te voren met partijen afgesproken procedure.

Kun je het jacht ook uit het Kadaster schrijven?

Als er geen hypotheek op het jacht is gevestigd kan de makelaar u bijstaan om het jacht uit te schrijven. Vervolgens kan het dan onderhands worden verkocht.

Welke jachten dienen te zijn voorzien van een CE keur?

Jachten gebouwd na 16 juni 1998 dienen te zijn voorzien van een CE keuring volgens ontwerpcategorie A, B, C of D, met CIN nummer en bijbehorende documentatie. Volledige zelfbouw jachten en langer dan 5 jaar in gebruik door de eerste eigenaar zijn uitgezonderd.

Dien ik altijd een BTW bewijs aan boord te hebben?

Jachten die zich buitengaats begeven moeten kunnen bewijzen dat de BTW is voldaan middels de oorspronkelijke factuur of een Douane verklaring. Jachten die kunnen aantonen dat zij voor 1985 reeds in de EU waren, zijn hiervan vrijgesteld. Een jacht dat van buiten Europa de EU binnenkomt dient in Europa de BTW af te rekenen en de factuur als bewijs daarvan te bewaren.

Jachten die over het binnenwater naar het buitenland gaan behoeven voor wat de Nederlandse douane betreft geen BTW-bewijzen te overleggen.

BTW-verklaring voor een pleziervaartuig

Middels een formulier kunt u een BTW-verklaring voor een pleziervaartuig aanvragen. Met een BTW-verklaring voor een pleziervaartuig kunt u bij terugkeer in Nederland aantonen dat over het pleziervaartuig de BTW in Nederland is betaald en niet is terugbetaald. Dat kan alleen binnen de geldigheidsduur van de BTW-verklaring.

Voorwaarden voor afgifte van deze verklaring: u bent een particulier en de omzetbelasting in Nederland is eerder betaald en niet terugbetaald. Als bewijs geldt de oorspronkelijke factuur.

BTW-factuur

NBMS en HISWA geven de volgende tips. Bewaar de factuur altijd bij uw jacht en gooi deze niet weg ! Bij de vaart op het binnenwater hoeft u geen BTW controles te verwachten en ontstaat er dus bijna nooit een BTW probleem. Bij koop van een jacht van een bedrijf moet u er attent op zijn dat er op de factuur die wordt meegeleverd het BTW nummer van de ondernemer is vermeld. Controles vinden meestal alleen plaats op zeegaande jachten.

U kunt uw jacht veredelen door er aan te verbouwen. Indien daarbij de BTW wordt voldaan krijgt u waarschijnlijk een BTW-verklaring.

Veel BTW vragen m.b.t. jachten gaan feitelijk over terugkerende goederen. De relevante teksten staan in: Handboek Douane. De aanvraag: Link naar aanvraag BTW verklaring pleziervaartuig. De verklaring: Verklaring.

Overige vragen

Voor overige vragen kunt u uiteraard ook terecht bij een van de professionele makelaars bij u uit de buurt. De lijst van deelnemende makelaars vind u hier. Of u vult het contactformulier in met uw vraag en wij komen bij u terug.

geef uw mening over onze website